dinsdag 21 mei 2013

De leugen ontmaskerd.

Bijna iedereen kent dit plaatje wel. 
Gesuggereerd wordt dat het Joodse gebied in Israël steeds groter werd en dat het Palestijnse gebied steeds kleiner werd. De waarheid is anders.
Laten we de vier afbeeldingen een voor een bekijken en van links naar rechts nummeren van 1 tot en met 4. In werkelijkheid heeft elke afbeelding een ander thema. 

We zouden een soortgelijk plaatje kunnen maken van Nederland in 1946, 1947, 1967 en 2005 en telkens een ander thema kunnen kiezen. In plaatje 1 zouden we het bruto nationaal inkomen per inwoner kunnen tonen in 1946, in plaatje twee zouden we kunnen tonen welke gebieden uit overwegend zand- of kleigronden bestaan in 1947, in plaatje 3 zouden we kunnen laten zien waar in 1967 voornamelijk protestanten dan wel katholieken leven en in plaatje 4 zouden we kunnen tonen waar in 2005 de meeste politiek rechtsgeörienteerde mensen leven en waar de meeste politiek linksgeoriënteerden.

De overeenkomst tussen de vier afbeeldingen is dat ze allemaal afbeeldingen zijn van een gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan. Verder zijn er geen noemenswaardige overeenkomsten.

Laten we naar de eerste afbeelding gaan.
Deze afbeelding toont het Joodse aangekochte privébezit en het overige land (dit is een afbeelding uit 1944). Het Joodse privébezit en het overige land, waren onder bestuur van Groot-Brittannië dat het gebied had veroverd op het Ottomaanse rijk.

Laten we naar de tweede afbeelding gaan. Alle vier de afbeeldingen passen in het rijtje niet thuis, maar als er een afbeelding in aanmerking komt voor de vraag 'welke afbeelding hoort in het rijtje niet thuis?', dan is het afbeelding 2 wel. Deze heeft niets met de overige afbeeldingen te maken.
Waarom hoort deze afbeelding niet in het rijtje thuis? De overige afbeeldingen zijn ooit realiteit geweest. Afbeelding 2 is nooit realiteit geweest. De afbeelding komt van de tekentafel van de VN in de hoop vrede te kunnen realiseren tussen de Joden en Arabieren. Het is een verdeelplan dat nooit is uitgevoerd. De Joden vonden het plan maar niets, maar hadden liever vrede dan oorlog, dus ze accepteerden het met tegenzin. De Arabieren verwierpen dit vredesvoorstel van de VN. In deze tijd leefden Joden en Arabieren overigens nog steeds onder Brits gezag.

Afbeelding 3 dan.

Gesuggereerd wordt dat er aanzienlijke Palestijnse gebieden waren, maar in werkelijkheid was er gebied waarin Arabieren en Joden woonden dat werd bezet door Jordanië en Egypte. De Joden werden er verjaagd en synagogen werden verwoest. In deze gebieden was ook geen plaats voor een Palestijnse staat.

De laatste afbeelding laat een situatie zien waarin voor het eerst enige vorm van zelfbestuur is voor de Arabieren die zichzelf Palestijnen noemen. Onder het Ottomaanse rijk hadden ze geen zelfbestuur, onder het Britse rijk hadden ze geen zelfbestuur en onder Jordanië en Egypte hadden ze geen zelfbestuur. Onder Israël hebben ze wel zelfbestuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten